Vitamine C; waar is het goed voor?

vitamine c

Het is van groot belang om dagelijks voldoende vitamine C binnen te krijgen. Waarom eigenlijk? En hoe zorg je er voor dat je er genoeg van binnenkrijgt? Hier lees je alles over in deze blog!

Ascorbinezuur

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, zorgt voor een normale groei, goede weerstand, energie, een optimaal werkend zenuwstelsel en gezonde botten, huid, tanden en bloedvaten. Deze meest bekende vitamine werkt als een antioxidant en beschermt je lichaam tegen schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen.

Vitamine C bevordert tevens de ijzeropname, de vorming van bindweefsel en zorgt voor een snelle wondgenezing. Genoeg voordelen dus…

Aardappelen, groenten en fruit

Vitamine C is een wateroplosbare vitamine. Aangezien het niet door het menselijk lichaam wordt aangemaakt moet het via gezonde voeding worden ingenomen.

De belangrijkste bronnen van vitamine C zijn aardappelen, groenten en fruit. De meeste mensen weten wel dat sinaasappels ware vitaminebommen zijn. Er zit ook veel vitamine C in koolsoorten, bessen, citrusfruit, rode paprika, broccoli, aardbei, kiwi en spruitjes.

Een smoothie met vitamine C geeft je weerstand een boost.

Tekort aan vitamine C

Je lichaam slaat vitamine C niet lang heb. Het is dan ook belangrijk om dagelijks voeding tot je te nemen waar de vitamine in zit. Een tekort aan vitamine C kan tot allerlei klachten leiden zoals; een verminderde weerstand, vermoeidheid, gewichtsverlies, gewrichtsklachten, slechte wondgenezing en problemen met het behoud van gezond bindweefsel.

gewrichtsklachten

Een teveel aan vitamine C

Je hebt niet te snel last van een teveel aan vitamine C. Een overschot aan vitamine C wordt namelijk via de urine door je lichaam uitgescheiden. Alleen als je hele grote dagelijkse hoeveelheden vitamine C inneemt, kunnen er klachten optreden als diarree, darmklachten of een verhoogde uitscheiding van oxaalzuur met de urine.

Volgens de Gezondheidsraad loop je dit risico alleen bij een dagelijkse inname van vitamine C van 2 gram ofwel 2.000 milligram. Er is vanwege de natuurlijke afscheiding van deze vitamine geen maximale veilige dosis vastgesteld.

Het risico op de vorming van nierstenen is door verschillende onderzoeken nooit aangetoond.

Hoeveel vitamine C?

Hoeveel vitamine C heb je dan dagelijks nodig? De aanbevolen hoeveelheid is afhankelijk van je leeftijd en je geslacht.

De Gezondheidsraad stelt dat volwassenen per dag gemiddeld 75 milligram vitamine C nodig hebben om gezond te blijven. Zo is de voedingsnorm voor kinderen van 9 tot 13 jaar 50 milligram per dag, voor baby’s van 6 tot 11 maanden 20 milligram per dag en voor zwangere vrouwen 85 milligram per dag.

Als je na de geboorte van je kindje borstvoeding geeft, heb je ook extra vitamine C nodig: dagelijks 100 milligram. Mensen die roken, overmatig alcohol drinken, ouder dan 70 jaar zijn of vrijwel geen groente en fruit eten, zijn gebaat bij extra vitamine C als aanvulling op de dagelijkse voeding.

vitamine c smoothie

Een verse smoothie biedt een snelle en gezonde oplossing voor het binnenkrijgen van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitaminen. Een smoothie met gepureerd vers fruit of groente en een toevoeging van yoghurt, water of melk bevat veel vitamine C. Perfect als ontbijt of als tussendoortje en bovendien bijzonder smaakvol en voedzaam.

Geef een antwoord